Hoppa till innehåll
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
Logotyp för Naturhistoriska riksmuseet
En hand full med jord.

Foto: Frida Samuelsson

Gör egen jord

Det är både enkelt , billigt och miljövänligt att tillverka sin egen jord – här får du några tips på hur du kan göra!

Varför är det bra att göra egen jord?

Visste du att i en tesked jord finns hundratals miljoner levande organismer? Det myllrande livet i jorden är minst lika varierat som ovan jord och gör att det kan växa bra.

Mycket av jorden vi köper på påse innehåller torv som bidrar till ökade utsläpp av koldioxid som bidrar till klimatförändringen, både vid utvinning och vid odling allt eftersom den bryts ner. När du gör din egen jord binder du istället kol i marken och bidrar till kolinlagring i liten skala.

Hur gör jag?

Du kan göra egen jord direkt på marken eller i en kruka eller behållare.

Gör egen jord på marken – lasagnebädd

En lasagnebädd är en odlingsbädd gjord av flera olika lager av material. Genom att varva kol och kväverika material bildas så småningom en näringsrik jord med bra struktur.

Kolrika material:

  • kartong eller tidningar
  • träflis
  • halm
  • torra löv
  • pinnar och kvistar.

Kväverika material:

  • gröna växtdelar, blad, med mera
  • gödsel
  • kompost
  • matrester
  • gräsklipp

Du kan börja med att lägga kartong eller tidningspapper direkt på marken, och sedan varva material du kan få tag på i din närhet. Vattna gärna efter varje lager. Gör gärna bädden högre än du vill ha den sen, eftersom materialet sjunker ihop något när det bryts ner.

När du gjort din lasagnebädd kan du antingen vänta till nästa år då det blivit jord eller så gör du små gropar i bädden och fyller med lite färdig jord, exempelvis från komposten, och odlar direkt.

För att lasagnebädden ska hållas levande över tid så tillför du kontinuerligt nytt växtmaterial genom att täckodla med till exempel gräsklipp, halm eller annat organiskt material

Skylt som beskriver hur man skapar odlingsbäddar odlar enligt lasagne-metoden.

Odlingsbäddarna i Naturhistoriska riksmuseets stadsodling är gjorda enligt lasagnemetoden. Första året anlades de med lövkompost och tidningar. Därefter har olika material så som halm, gräsklipp, flis och ensilage lagts på i lager som täckodling.

Gör egen jord i kruka

Om du vill göra jord i kruka gäller samma principer som lasagnebädden ovan, med kol och kväverika material.

I filmen nedan visar Ulrika Flodin Furås hur hon återvinner gammal jord, genom att direktkompostera som det även kallas och tillsätta näringsrika nässlor och vallört.

 

Spela-fil-symbol: Kvinna med krukor och en symbol för att

Sidan uppdaterad:

Innehållsansvarig: Frida Samuelsson